El paper clau de les TIC per al progrés dels països menys desenvolupats centra una nova celebració d’èxit del #DiaMundialTIC (crònica-resum, presentacions, fotos i vídeo íntegre)

17/05/2023

El Movistar Centre de Barcelona acollia aquest matí una nova jornada d'èxit per commemorar el Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació, organitzada per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat), el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), el Col·legi Oficial de Graduats i Enginyers Tècnics de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) i Ones Associació Catalana d’Enginyers Tècnics de Telecomunicació (GrausTIC).

L’acte, emmarcat dins el programa d’activitats de la Unió Internacional de les Telecomunicacions (ITU) de les Nacions Unides, començava amb les paraules de benvinguda de Pedro Linares, president de Telecos.cat, i d’Aïda Espinet, vicedegana del COETTC. La inauguració anava a càrrec de Julián Vinué, gerent d'Innovació Digital i Relacions Institucionals de Telefónica, i de Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, qui durant la seva intervenció afirmava que si entenem Internet com un bé públic global, l’accés ha de ser universal i equitatiu. “Per això -explicava- des de la Direcció General de Societat Digital treballem per la inclusió digital de tota la ciutadania de forma coordinada amb altres administracions i agents implicats com poden ser empreses, centres de recerca, entitats o la societat civil organitzada. En aquest marc i gràcies a l’acord entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol, cofinancem el Centre Tecnològic del projecte GIGA, que neix de la mà de la ITU i UNICEF per reduir la bretxa digital a totes les escoles del món”.

Després de la intervenció via vídeo de la secretària general de la ITU, Doreen Bogdan-Martin, arrencava el panell d’experts. Així, en consonància amb la temàtica triada aquest any per la ITU, aquest tenia com a eix central el repte de reduir la bretxa digital que afecta els països menys desenvolupats del món, amb la participació de quatre professionals del sector que des de Catalunya estan liderant iniciatives que contribueixen a l’empoderament d’aquests països mitjançant les TIC.

Per començar, Jordi Ros, fundador i president de Labdoo (una plataforma global col·laborativa sense ànim de lucre que permet fer arribar portàtils en desús a escoles d'arreu del món), explicava les estratègies que utilitzen per tal que l'educació arribi a ser un bé tan universal com l'aire que respirem, tot habilitant l'economia circular global dels milions de dispositius que deixem de fer servir cada any i que encara es troben en bon estat (veure presentació AQUÍ).

A continuació, intervenia Eva Vidal, impulsora de l’Associació d’Universitaris per a la Cooperació (AUCOOP), entitat que va néixer a l'escola de Telecos de la UPC fa més de 15 anys, i que des de llavors ha treballat amb el convenciment que les TIC poden contribuir a una millor vida de les persones presents i futures, és a dir, al desenvolupament sostenible. Així, la seva xerrada servia per descobrir alguns exemples de projectes TIC salut i TIC educació que estan realitzant arreu (veure presentació AQUÍ).

Tot seguit arribava el torn de Rosa Maria Cortada, CIO d’Oxfam Intermón, qui presentava com el projecte Jesac (Sahelian Youth for Climate Action) aconsegueix innovar i posar les noves tecnologies al servei de la cooperació per al desenvolupament, buscant promoure oportunitats laborals per als joves del Sahel, en un escenari socioeconòmic complex i de canvi climàtic (veure presentació AQUÍ).

La darrera de les ponències anava a càrrec de Joan Cruz, director de Relacions Institucionals de la Fundació Telefònica. Cruz explicava com aquesta Fundació treballa per fer un món més humà implantant un desenvolupament digital inclusiu i formant les persones en les capacitats digitals que els poden ajudar a transformar la seva vida (més informació AQUÍ).

El debat amb els assistents, moderat per Alfred Causi, enginyer de Telecomunicació amb experiència en ONGs de l’àmbit tecnològic i soci-fundador de Wit Technical Creative Agency, tenia lloc just abans de la cloenda, a càrrec de Karina Gibert, degana del COEINF, i de Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Marcén posava l’accent en la necessitat d’avançar en el camí de la transformació digital, que requereix -deia- “del compromís dels professionals del sector per crear bona tecnologia, perquè de dolenta ja se n’està fent”. Igualment, el secretari remarcava la feina del govern per tal de millorar la relació entre l’administració i el ciutadà, evitant la bretxa digital que encara existeix. Per acabar, Marcén demanava “la col·laboració dels assistents-com a professionals TIC del país-, en la definició del pla d’infraestructures digitals, imprescindible per assolir l’estat de benestar digital”.

Una intensa sessió de networking acompanyada d'una copa de cava posava el punt i final a aquesta nova celebració d’èxit del Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i la Societat de la Informació.

Sobre el Movistar Centre
Movistar Centre és una iniciativa de Telefónica i està concebut com un espai obert als ciutadans. Ofereix una àmplia agenda d’activitats relacionades amb el món de la tecnologia i la innovació, posant èmfasi en els canvis que estem vivint gràcies a la digitalització del nostre entorn. Un lloc per visitar i experimentar, per compartir nous enfocaments i oportunitats, per gaudir i aprendre.

>>GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ

>>VÍDEO ÍNTEGRE DISPONIBLE AQUÍ:
 
 
 

Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
25 juny 2024 - Visita tècnica a TV3

25 juny 2024 - Jornada La nova economia de l'espai: oportunitats multisectorials

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92