La 30a edició de La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha estat un èxit!

04/04/2025

La 30a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica crida als joves enginyers a ser els protagonistes

 

Barcelona, 3 d’abril de 2025 - Al voltant de mil professionals i representants d’empreses, administració i institucions del món tecnològic van participar a l’edició número trenta de La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, cita de referència pel sector TIC del país organitzada per l’Associació Catalana d'Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals, Telecos.cat, i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya, COEINF.

La Nit va arrencar amb un missatge centrat en el concepte optimisTIC per atorgar especial protagonisme als joves de la professió. Amb les infraestructures digitals dissenyades i ja desplegades a nivell global,  les noves generacions d’enginyers de telecomunicacions i informàtics, així com la cantera de professionals joves que treballen en les innumerables disciplines relacionades amb les tecnologies digitals, estan cridats a pensar com aquesta infraestructura i les seves eines han de transformar el món.

“A més de pensar com innovar hem de decidir com innovar-nos” va destacar Artur Serra, director adjunt d’I2CAT en el vídeo que va donar el punt de partida a la gala de La Nit. La peça tenia com a protagonistes dos estudiants, la Laia Vilardell, que cursa el Grau en Intel·ligència Artificial de la Universitat Autònoma, i el Jordi Domènech, enginyer de Telecomunicacions i doctorant a la Universitat Politècnica de Catalunya. El vídeo va oferir, a més, les reflexions de Carme Torras, catedràtica d’investigació del Institut de Robòtica e Informàtica Industrial, i Lluís Torner, director fundador de l’Institut de Ciències Fotòniques.

Un hombre parado frente a una pantalla  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Els dos estudiants que protagonitzen el vídeo, Jordi Doménech i Laia Vilardell, reflexionen sobre el futur de les telecomunicacions i la informàtica amb la presentadora de la gala, Raquel Sans.

La degana del COEINF, Karina Gibert va donar la benvinguda als assistents i va posar en relleu la disparitat de mirades amb les que es desenvolupen a nivell global eines claus com la intel·ligència artificial (AI): “Mentre les grans tecnològiques i la Xina compateixen per la IA generativa, Europa ha aprovat la primera llei d'IA del món i ha posat les persones al centre”, va destacar. “Els governs s'afanyen a definir els nous marcs de referència, engeguem les agències de supervisió a tota Europa… I jo voldria que anéssim una mica més enllà de la mera inspecció i sanció, impulsant bones pràctiques i prevenció per fer un sector on la sanció no calgui perquè la IA ja bé ben orientada de sèrie”.

Gonçal Bonhomme, president de Telecos.cat, va posar el focus en la potència de Catalunya com a ecosistema tecnològic, i en la rellevància de donar un impuls des de l’administració per a crear les condiciones idònies per a la seva consolidació: “Per assolir la independència tecnològica, hem d'aconseguir que les empreses creades a l’empara de la recerca tecnològica d’alt nivell a Catalunya, les enginyeries i la resta del teixit tecnològic creixin en volum d’operacions i en capacitat financera”. En aquest sentit, Bonhomme va demanar “posar en marxa les recomanacions dels Informes d'Enrico Letta i Mario Draghi” i replicar bones pràctiques com és la figura de la Compra Pública Innovadora o dotar de més múscul econòmic als operadors de telecomunicació de l’àmbit europeu.

Imagen que contiene hombre, persona, sostener, agua  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

El president de Telecos.cat Gonçal Bonhomme fa el seu discurs de benvinguda conjuntament amb la degana del COEINF, Karina Gibert.

 

 

De la mà de la Raquel Sans, la gala va continuar amb el bloc de benvingudes institucionals. El 4t tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, va centrar les seves paraules en el canvi de perspectiva experimentat pel desenvolupament tecnològic des de trenta anys ençà: “la fascinació que teníem pel desenvolupament de les noves tecnologies el 1995 tenia a veure, fins i tot, amb conceptes de caire filosòfic com la radicalitat de la llibertat: la connexió directa entre les persones sense l’existència d’un intermediari per a crear una nova dinàmica de col·laboració global”. Ara, segons valora Valls, el debat està en el “la concentració i poder” tant matemàtic com computacional. “Ara estem parlant de la capacitat amb la que dotem a les nostres xarxes i infraestructures, i a aquest augment de la capacitat de processament li donem un qualificatiu de caràcter humà, la intel·ligència artificial”.

El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, va destacar la força i vitalitat del sector, que segueix registrant un creixement d’empreses i inversió. Per donar suport a aquesta dinàmica, va expressar el compromís del Govern “per millorar l’oferta formativa, els intercanvis professionals i acadèmics, i la promoció d’acords entre empreses i centres educatius”, entre altres. Dalmau també va defensar l’aposta estratègica de la Generalitat per la digitalització i el desplegament d’infraestructures clau per impulsar les telecomunicacions, i  ha afirmat que el projecte del Catalunya Medi City representa també una oportunitat per al sector. “Catalunya ha demostrat lideratge i capacitat d’innovació; ara toca accelerar i avançar junts”, ha dit en el seu discurs d’obertura, on ha afirmat la necessitat de treballar plegats per recuperar el lideratge econòmic del país.

L'HC Albert Dalmau

L’honorable conseller de la Presidència, Albert Dalmau.

 

La gala va seguir amb l’entrega de premis:

PREMI HONORÍFIC ESPECIAL del JURAT de la 30ª NIT DE LES TELECOMUNICACIONS I LA INFORMÀTICA | MIKE BLACKMAN, CEO de l’Internacional System Europe (ISE)

El premi reconeix la seva decidida contribució a fer de Barcelona una referència internacional en tecnologies audiovisuals, traslladant la seu de l’esdeveniment Integrated Systems Europe a Barcelona l’any 2021. Amb una trajectòria de més de 40 anys, la seva carrera es va iniciar a l’àmbit de les publicacions tecnològiques per passar després a la promoció d’esdeveniments tecnològics. Començant amb un petit equip el 2004 a Ginebra, Mike Blackman va expandir ISE fins a convertir-la en l'exposició més important del món d'integració de IT i audiovisual amb seu Barcelona.

Un hombre con un micrófono  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Mike Blackman agraint el Premi Honorífic.

 

PREMI AL TALENT JOVE | LUCIA PALLARÈS, estudiant de la UAB

Amb vint-i-cinc  anys, i amb un doble grau en Enginyeria Informàtica i Enginyeria de Telecomunicacions, ha estat l’única estudiant espanyola a guanyar el 2024 una de les 40 beques de doctorat que atorga l’Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) a escala mundial. En el seu doctorat, la Lucía Pallarés investiga els sistemes de posicionament i navegació futurs basats en la combinació de senyals 5G i 6G amb l'ús de satèl·lits, amb l’objectiu d’augmentar la precisió, fiabilitat i seguretat d’aquests sistemes en entorns urbans.

PREMI A LA COMUNICACIÓ I DIVULGACIÓ DE LES TIC | Mariola Dinarès, periodista creadora de PopAp

Com a divulgadora tecnològica, la Mariola Dinarès fa comprensible pel gran públic la frenètica actualitat de les noves tecnologies. És creadora del programa radiofònic de divulgació científica POPAP, que després de set anys de gran èxit a Catalunya Ràdio es reinventa com a vídeopodcast. La Mariola es considera una “tecno-optimista”: aborda des d’una visió humanista i propera l’impacte de les noves tecnologies. La visibilitat que dona a veus autoritzades i expertes, permeten compartir amb l’audiència els coneixements i les eines necessàries per comprendre com les TIC estan al servei del desenvolupament de les persones, i per tant, de la societat.

 

Imagen que contiene mujer, parado, hombre, joven  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Mariola Dinarès rep el Premi a la Comunicació i la Divulgació de les TIC.

 

PREMI ALAN TURING al COMPROMÍS SOCIAL | Club de Dones Politècniques

Creat el 2011, el Club de Dones Politècniques està impulsada per dones alumni de la Universitat Politècnica de Catalunya bolcades a reduir la preocupant escletxa de gènere al sector. Les iniciatives del Club de Dones Politècniques treballen l’apoderament personal i professional, visibilitzen dones STEM referents, fan mentories a les joves professionals i construeixen una valuosa xarxa de creixement personal i professional per les dones de la UPC de totes les edats, on poden compartir experiències i aprendre les unes de les altres.

PREMI SALVÀ I CAMPILLO A L’EMPRENEDORIA | LuxQuanta

Fundada el maig de 2021 com spin-off de l’Institut de Ciències Fotòniques, LuxQuanta desenvolupa i comercialitza sistemes de criptografia quàntica dissenyats per a una fàcil implementació dins de les xarxes de fibra òptica. La tecnologia de LuxQuanta proporciona una capa de seguretat quàntica basada en tècniques criptogràfiques que s’integra naturalment en les infraestructures de xarxa existents i pot resistir fins i tot els atacs dels ordinadors quàntics. Una tecnologia que es fabrica des de 2023 i que ja factura milions d’euros en un mercat principalment d’operadores de telecomunicació.

PREMI JOAN CLARKE AL CIO DESTACAT | Rosa Maria Cortada, chief information officer d’Oxfam-Intermon

Professional amb més de trenta anys d’experiència com a CIO, és una referent en la transformació digital del sector de l’acció social i les ONGs, tant a escala nacional com internacional.  Entre les seves fites professionals destaca la construcció dels serveis comuns i els Sistemes d'Informació de la confederació OXFAM per a 100 països, o haver portat la innovació als programes de cooperació en terreny. Compromesa en el desenvolupament de les dones en diversos àmbits, cultures i geografies, Rosa Maria Cortada és presidenta de CIOs.cat, fundadora del grup TIC3S i membre de NetHope.

Imagen que contiene azul, agua, hombre, parado  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Rosa Maria Cortada, Premi al CIO destacat.

 

PREMI SALVÀ I CAMPILLO A LA PERSONALITAT DESTACADA | Ana Pérez Neira, directora del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya

Impulsora de l’Escola de Doctorat de la UPC, la seva trajectòria i investigació se centra en el processament de senyals per a comunicacions, amb focus en les comunicacions per satèl·lit.  Compta amb una àmplia producció científica en forma d’articles d’impacte, llibres i patents. Fellow de IEEE i directora regional general de Signal Processing Society. Va rebre el Premi d’EURASIP el 2018; el 2019 va ingressar a la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, i el 2021, va rebre la distinció ICREA Acadèmia. Aquest mateix any, el passat 17 de febrer, va ser reconeguda amb la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic per la Generalitat de Catalunya.

RECONEIXEMENT DEL COL·LEGI D’ENGINYERS INFORMÀTICS DE CATALUNYA (COEINF) | Fernando Suárez, cap de sistemes i comunicacions de l'ajuntament de Santiago de Compostel·la, degà del col·legi oficial d'enginyeria informàtica de Galicia i president del Consell General de col·legis professionals d’enginyeria informàtica d’Espanya

La junta de COEINF reconeix a Suárez la seva generosa i valuosa labor en defensa i reconeixement de la  professió d'enginyeria informàtica. Des de diverses posicions del sector públic ha treballat per impulsar la transparència i la innovació de l’administració a través de plans estratègics de transformació digital. Pel que fa el desenvolupament de la professió, ha liderat l'elaboració del codi ètic de la professió a nivell estatal, la creació de la comissió de gènere del consell, o el segell del consell per empreses ètiques, o projectes per garantir l'ús segur de les TIC en col·lectius vulnerables.

RECONEIXEMENT DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA D'ENGINYERS DE TELECOMUNICACIÓ I TECNOLOGIES DIGITALS (TELECOS.CAT) | Caterina Parals, directora dels Serveis TIC del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), i Maria Isabel Gandia, cap de Comunicacions del CSUC

La Junta de Telecos.cat reconeix a Parals i Gandia la rellevant contribució en la creació i consolidació de l’Anella Científica i el CATNIX com a infraestructures científiques i tecnològiques de país. Ambdues aporten més de 30 anys de dedicació en la creació i desenvolupament d’aquesta xarxa de telecomunicacions que connecta totes les Universitats Catalanes amb les universitats de la resta del món, i del CATNIX el Punt Neutre d’Internet de Catalunya. Son també membres d’organismes nacionals i internacionals com RedIris, GÉANT, Euro-IX, i ESNOG.

PREMI D’HONOR | Josep Maria Martorell, associate director del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació

Amb una dilatada experiència en la direcció estratègica d’institucions dins de l'àmbit acadèmic i científic, amb un paper rellevant en l’impuls de la recerca des de l’administració pública catalana, el seu treball i dedicació ha estat clau per situar el Barcelona Supercomputing Center com a centre líder a escala europea. Fundat el 2004 amb mig centenar de professionals adscrits, avui ja compta amb més d’un miler de persones que ofereixen infraestructures i serveis en supercomputació a científics catalans i europeus que generen coneixement i tecnologia amb l’objectiu de transferir-los a la societat.

Un par de personas en un escenario  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

El Premi d’Honor de la 30a edició de la Nit, l’associate director del BSC, Josep Maria Martorell.

 

Un cop entregats els premis, els anteriors degans del COEINF i presidents de Telecos.cat van pujar a l’escenari per tal de fer-se una fotografia col·lectiva en commemoració dels 30 anys de la Nit. Enlloc d’això, però, els llums es van apagar i va aparèixer un pastís amb espelmes que van apagar entre tots ells.

Un grupo de personas de pie  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Els exdegans del COEINF i expresidents de Telecos.cat bufen les espelmes del 30 aniversari de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica.

 

La cloenda de la cerimònia va anar de mà de Matías González, secretari general de Telecomunicacions del Ministeri de Transforació Digital, va fer èmfasi en el paper dels professionals i les empreses del sector per a un desenvolupament tecnològic responsable: “Gràcies a la col·laboració públic-privada, Espanya compta amb una posició de lideratge a Europa i en el món en connectivitat i infraestructures digitals. Continuem avançant junts perquè la tecnologia sigui un element de cohesió social i desenvolupament econòmic. En aquest camí, els professionals del sector tenim una important responsabilitat i exercim un paper essencial, impulsant la innovació i assegurant una transformació digital ètica, segura i sostenible”.

Pantalla de juego de mesa  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Tancament de la 30a Nit amb tots els premiats i convidats institucionals.

 

>> GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ

>> GALA ÍNTEGRE DISPONIBLE AQUÍ

 

Contacte premsa: Maria Vidal  / comunicacio@lanit.cat / Tel. 935 513 322 – 692 566101


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

Multimèdia

Catàleg de serveis


 
Agenda
06 maig 2025 - Curs: vendes a LinkedIn amb el suport de la IA

13 maig 2025 - IoT Solutions World Congress

17 maig 2025 - Dia Mundial de les Telecomunicacions

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92