Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació

Actualitza les teves dades


secretaria@telecos.cat- 935513322 -   


El IV Fòrum d’Escoles d’Enginyeria de Telecomunicació constata la necessitat que Universitat i Empresa parlin el mateix idioma

31/05/2016

Rectors de les diferents universitats catalanes, directors i caps d’estudi de les escoles d’enginyeria i màsters de telecomunicació, patronals, empreses i associacions de l’àmbit TIC, es donaven cita ahir en el IV Fòrum d’Escoles d’Enginyeria de Telecomunicació, una iniciativa de Telecos.cat  que té com a objectiu intensificar les relacions entre el món acadèmic i professional.

Amb el patrocini de Caixa d’Enginyers, la trobada, que com és habitual es va dur a terme en el decurs d’un dinar de treball, va estar presidida pel Secretari General d’Universitats de la Generalitat, Arcadi Navarro, i va comptar també amb la participació del director general, Josep Pallarès.

Tant els representants del món universitari, com els del món empresarial van coincidir en el diagnòstic de l’actual situació, així com en assenyalar una sèrie de reptes a afrontar:

·       Universitat i empresa parlen un llenguatge diferent. Les empreses perceben els enginyers com un tot  i el que busquen són persones versàtils, amb actitud, habilitats i capacitat de resoldre problemes (més enllà de les etiquetes). Cal una relació més fluïda i diàleg entre el món acadèmic i empresarial.

·       Cal una flexibilització del model de formació. Fent la comparativa amb la resta d’Europa, sembla que l’aposta més encertada és la de graus més transversals i màsters especialitzats. Les taxes no haurien de constituir una barrera per accedir als màsters.

·       Tot i la pràctica plena ocupació dels enginyers de l’àmbit TIC un cop finalitzats els seus estudis, els llocs de feina oferts sovint estan per sota de les potencialitats reals dels enginyers. Davant d’aquesta manca d’oferta de valor afegit, els joves perceben que per fer projectes interessants han de marxar a l’estranger.

·       El dèficit de vocacions en enginyeria de telecomunicació s’accentua. Manquen referents i més esforços en comunicació. Els joves veuen les telecomunicacions com una cosa ja resolta on no cal investigar, no com un repte engrescador (enfront altres professions més en auge com la informàtica, la robòtica o l’aeronàutica).

·       Les accions orientades a incrementar l’interès dels més joves pels estudis en enginyeria han de començar abans (a secundària ja és massa tard). Diversos estudis constaten que als 10 anys la majoria de nois i noies ja saben què volen ser de grans. L’enginyeria de telecomunicació es percep com “una cosa molt difícil”. La relació esforç/rendiment està poc valorada.

·       Des de les universitats es critica la manca de finançament públic en transferència de coneixement envers els recursos que reben centres de recerca privats.

·       Des de les associacions empresarials es reclama un increment dels ajuts públics destinats a les empreses, que són les que generen ocupació. També es demana a les universitats (públiques) que estiguin alineades amb allò que busca la societat (ocupació de qualitat i estable).

·       El programa de Doctorats Industrials (més info a http://doctoratsindustrials.gencat.cat) es presenta com a exemple del camí a seguir: acció sistemàtica i expressament planificada per empresa i universitat orientada a afavorir la transferència i integració de coneixement a la societat.

GALERIA FOTOGRÀFICA DISPONIBLE AQUÍ 


Més noticies
         
Directe a
Estudis i informes sectorials

Concursos, licitacions, call 4 papers

Espai de l'associat/da

Borsa de treball

Som telecos, som notícia


banner som telecos
 
Agenda
19 febr. 2019 - Proptech 2019: El año del blockchain

20 febr. 2019 - Jornada de formació gratuïta Cloud OnBoard de Google Cloud

21 febr. 2019 - 2da mHealth BCN Conference

21 febr. 2019 - Design Thinking ¿Obsoleto en 2019 frente a las metodologías Agile?

07 març 2019 - Jornada El Futur de les competències professionals a Catalunya. Indústria

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.37

Cookies

Telecos.cat utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes. Accepto   Més informació..