La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica premia els millors professionals i projectes del sector TIC

21/03/2022La 27a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha estat aquest vespre el marc de lliurament dels Premis Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke i del Premi d’Honor de La Nit, atorgats conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF), en una cerimònia que ha comptat amb la participació, entre d’altres autoritats, del president de la Generalitat, Pere Aragonès; del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; de la ministra de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Diana Morant (via vídeo); del secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez; de la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; i del president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany.

La gala arrencava amb l’homenatge a Asunción Moreno i Elena Bardají, pioneres a Catalunya a l’hora d’optar per unes carreres tecnològiques (Telecomunicacions i Informàtica), en un moment (finals dels 70-principis dels 80), en què la presència femenina era inexistent.  Llicenciada en Informàtica per la FIB-UPC i Màster en desenvolupament d'aplicacions i entorns TIC, Bardají té una llarga trajectòria en el desenvolupament de processos de producció per a diverses companyies del sector industrial (com SEAT, MASSANA o ENHER) i en el disseny d’arquitectura de sistemes d'informació i eines de desenvolupament de programari per a empreses del sector financer i de serveis (com CaixaBank o Sema Metra). Moreno, de la seva banda, és catedràtica de Teoria del Senyal i les Comunicacions de la UPC i va iniciar la seva carrera a principis dels vuitanta a Philips per fundar posteriorment l’empresa Verbio S.L. Va rebre la Medalla d’or -el 2002- per la Universitat de Maribor (Eslovènia) i  la Medalla Narcís Monturiol -el 2005- “per la seva contribució destacada al progrés científic i tecnològic de Catalunya”.

Quant als premis atorgats pel Jurat (veure https://lanit.cat/premis#premis-jurat), el catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Ramon Pallàs Areny, rebia la màxima distinció: el Premi d’Honor. Professor de l’Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels, Pallàs és pioner en l’ensenyament dels sensors a enginyers electrònics plantejat des del punt de vista del disseny de les seves interfícies electròniques. Amb grans aportacions a l’estudi, adquisició i anàlisi dels senyals bioelèctrics associats a l’activitat cardiovascular i respiratòria, compta amb una trajectòria de gran rellevància internacional en recerca i transferència de coneixement amb 90 articles publicats, 20 llibres (en català, castellà, anglès i un traduït al xinès), 27 patents i 11 premis, als que avui suma un més.

El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l'Electrònica, les TIC o l'Audiovisual) ha estat atorgat a Anna N. Schlegel, vicepresidenta de l'empresa de construcció californiana Procore i cap d'estratègia de la catalana GPA Innova. El 2020 va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight i el 2021 la més admirada per la revista CIO Look. Creu de Sant Jordi el 2021, des del 2020 també és la cap executiva de l'ONG Women in Technology amb 5 directives més.

El Premi Joan Clarke al CIO destacat ha volgut reconèixer la tasca professional de Mercè Buxadera, CIO per al Sud d’Europa del Grup Danone. Amb més de 30 anys de trajectòria, el 1999 va començar per la transformació de vendes i logística de Danone España, seguint un camí que l’ha portada a la gestió global dels sistemes d’informació per al Sud d’Europa de productes làctics, aigües i alimentació especialitzada.

El talent emprenedor de Marta Guardiola i el compromís social del Projecte HUGO

Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria, el reconeixement ha estat per a Marta Guardiola, co-inventora d'una tecnologia basada en microones per a la detecció del càncer colorectal. En base a aquesta tecnologia, el 2020 funda MiWEndo Solutions, de la qual és presidenta i directora tècnica. Medalla de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, Premi Dona TIC 2020 i guardonada per l’Academy for Women Entrepreneurs, entre d’altres.

Quant al Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per al Projecte HUGO, de la companyia Evidenze. A través d'una APP, HUGO recull dades de milers de pacients amb esclerosi múltiple, juntament amb les variables que l'smartphone emmagatzema automàticament sobre els seus hàbits de vida i biomarcadors i les enllaça amb bases de dades externes. S’aconsegueix així un coneixement total de la patologia aportant evidències científiques complementàries als assajos  clínics tradicionals.

Premi a la Comunicació per a L’Altra Ràdio i reconeixement especial a Localret i l’ETSETB-UPC

El jurat d’aquesta 27a Nit també ha volgut posar de relleu la tasca divulgativa duta a terme per l’històric programa de Ràdio 4, L’Altra Ràdio, dirigit i presentat per Cinto Niqui. Amb 42 anys en antena, és l’espai degà de la radiodifusió catalana i espanyola dedicat a informar i reflexionar sobre l'ús i l'impacte social de les TIC.

A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit han volgut fer un doble reconeixement especial: al consorci públic Localret, que enguany commemora el seu 25è aniversari, i a  l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (UPC), que celebra els 50 anys de la seva fundació.

 


Més noticies
         
Directe a
Repositori: estudis i informes

Plataforma de Control Professional

Borsa de treball

AQPE: Certificació de Professionals de l´Enginyeria

Multimèdia


 
Agenda
25 juny 2024 - Visita tècnica a TV3

25 juny 2024 - Jornada La nova economia de l'espai: oportunitats multisectorials

27 juny 2024 - Formació: Millora les teves habilitata directives

17 jul. 2024 - Formació_ IA: ChatGPT i generació de continguts

directori professionals enginyers

  recurs    recurs    recurs    recurs
Assessorament
 
Assegurança professional
 
Borsa de treball
  Assegurances de salut
Qüestions professionals, jurídiques, mercantils, laborals, fiscals i més.
 
Assegurances per cobrir la teva actuació professional com enginyer de telecomunicació
 
Oportunitats laborals per enginyers de telecomunicació.
 
Condicions preferents
 
 
 
 
 
0.1.0.92